Siirry pääsisältöön

Laurin kirja 2024-ää­ni­kir­ja­kil­pai­lun fi­na­lis­tit valittiin

Näkövammaisjärjestöjen Laurin kirja -äänikirjakilpailun finalistit julkistettiin 17.9. Mukana on seitsemän teosta Aleksis Kiven hengessä

TIEDOTE

Näkövammaisjärjestöjen Laurin kirja -äänikirjakilpailun finalistit julkistettiin 17.9. Palkinto laadukkaalle äänikirjalle jaetaan nyt kolmannen kerran.

Laurin kirja -äänikirjapalkinnon voittaja julkistetaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10.2024 Kirjailijatalo Villa Kivessä Helsingissä.

Laadukas äänikirja on painetun kirjan ääneen luettu versio, joka vastaa mahdollisimman hyvin alkuperäisen teoksen lukuelämystä. Palkinto on suuruudeltaan yhteensä 6 000 euroa: 3 000 euroa äänikirjaksi luetun teoksen kirjoittajalle ja 3 000 euroa äänikirjan lukijalle.

Kustantamojen lähettämistä ehdokkaista hyväksyttiin kilpailuun 27 äänikirjaa. Näkövammaisista lukijoista koostuva palkintolautakunta valitsi ehdokkaiden seitsemän kärjen:

Joel Haahtela: Marian rakkaus (lukija Anssi Niemi, Otava)

Marian rakkaus on monitasoinen ja mieltä ylentävä ylistyslaulu taiteelle, sen tekemiselle ja rakastamiselle. Kirjailija kuvaa taiteen läsnäoloa, suurten kaupunkien taide-elämää sekä Marian ja kertojaminän suhdetta. Lukija eläytyy vivahteikkain painotuksin teoksen sävyihin. 

Vesa Haapala: Alexis (lukija Jukka Pitkänen, Otava)

Jukka Pitkäsen mestarillisesti lukema Alexis on kielellisesti vahva lukuelämys, kuvaus Kiven pyrkimyksestä köyhyyden, viinan, murskakritiikin ja mihinkään kuulumattomuuden puristuksessa luoda elävällä Suomen kielellä kirjallisuutta kansakunnan ravinnoksi.

Heikki Hietala: Tuhkat (lukija Jukka Pitkänen, Sitruuna)

Veijariromaani on vakavasta aiheestaan huolimatta rakennettu taitavasti huumorin keinoin. Hietala vie päähenkilönsä ammatillisesta ja yksityisestä jämähtäneisyydestä tuhkapilven alla kohti itsensä tuntemista. Virtuoosilukija tuo kuulijan korviin vivahteikkaat tilanteet herkullisesti.

Tommi Kinnunen: Kaarna (lukija Eija Ahvo, WSOY)

Kinnunen rapsuttaa Laina-äidin rikotun sisimmän ja ympäröivän maailman välille kasvaneen kaarnan pois kerros kerrokselta. Pyramidimainen rakenne sekä Ahvon lämpimästi ja vahvasti eläytyvä lukutapa tuo kirpeän prosessin hienosti tarjolle.

Karoliina Niskanen: Muamo (lukija Karoliina Niskanen ja Eeva Soivio, Bazar)

Muamo on väkevä kertomus ystävyydestä ja äidinrakkaudesta historian myllerryskohdassa. Kalevalainen runomitta ja kansanperinne johdattavat lukijaa äitiyden ytimeen. Lukijat eläytyvät hienovaraisesti ja tarkasti päähenkilöihin.

Ville-Juhani Sutinen: Paratiisista (lukija Markus Niemi, Into)

Synkkyydessäänkin valovoimainen teos kertoo ihmisen pyrkimyksestä päästä parempaan ja eteenpäin, siinä onnistuen ja kompastellen. Lukija välittää tunnelmat ja tilanteet taitavasti, taukoja ja painotuksia hyväksi käyttäen. 

Kjell Westö: Molly & Henry (lukija Paavo Kerosuo ja Heljä Heikkinen, Otava)

Westön romaani loistaa varmalla henkilökuvauksellaan ja elämänmakuisella kerronnallaan. Sota-ajan raameissa seurataan kahden ihmisen pyrkimystä tavoitteisiinsa ja heidän mutkikasta lähentymistään. Laura Beckin suomennos on elävä ja havainnollinen. Lukijat eläytyvät näyttelemättä.

Lisätietoja:

Gyöngyi Pere-Antikainen, Laurin kirja -palkintolautakunnan puheenjohtaja, p. 044 303 6231, g.pere.antikainen@gmail.com