Siirry pääsisältöön

Maa­lis­kuun Kir­ja­sit­sit 23.3.2023

Maaliskuun Kir­ja­sit­sitseissä 23.3.2023 klo 17-19 puheenaiheena on Emile Zolan romaani Naisten Aarreaitta. Keskustelua vetää Anne Huttunen.

Emile Zola kuului 1800-luvun loppupuolen naturalistisiin kirjailijoihin ja oli erittäin tuottelias. Naisten aarreaitta on kuvaus elämää sykkivästä tavaratalosta päähenkilöinä sen tarmokas perustaja sekä nuori myyjätär, joka kehittyy ujosta maalaistytöstä reippaaksi, aikaansaavaksi naiseksi. Romaani vilisee myös viljalti sivuhenkilöitä, koska Zola kuvaa tavaratalon toimintaa sekä henkilökunnan että asiakkaiden kautta.

Kirja on Celiassa kahtena niteenä, jotka liittyvät täysin saumattomasti toisiinsa. Niiden yhteiskesto on noin 18 ja puoli tuntia.

Mitä saat, jos päätät lukea kirjan? Toteat, etteivät liike-elämän lainalaisuudet ole paljoakaan muuttuneet puolessatoistasadassa vuodessa ja huomaat, etteivät esim. työpaikkakiusaaminen ja seksuaalinen häirintä ole vain tämän hetken ilmiöitä. Tutustut onnettomiin pikkukauppiaisiin, jotka jäävät murroksen jalkoihin, kun asiakkaat alkavat suosia tavarataloja erikoisliikkeiden sijasta. Pääset fiktiivisille shoppailuretkille Aarreaitan hyllyjen väliin. Useimmissa romaaneissaan Zola mässäilee rumuudella, mutta sai naisten pukukankaita ja somisteita kuvatessaan apua vaimoltaan ja naisen kädenjälki kyllä näkyy. Voit myös lukea kirjan rakkausromaanina. Zola kyllä tiesi, että rakkaus ja intohimo määrittävät ihmisten ratkaisuja siinä missä rahakin.

Voit osallistua sitseille Google Meetissä tai Kulttuuripalvelun Oskarin kammarissa, Iiris-keskuksen 5. kerroksessa. Tarjoilumaksu on 5 euroa. Paikan päälle saapuvilta laskutetaan tarjoilumaksut kevätkauden päätteeksi. Ilmoittaudu sitseille viimeistään 22.3. klo 12 sähköpostitse osoitteeseen osallistun@kulttuuripalvelu.fi

Järjestäjät: Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry, Näkövammaisten kirjastoyhdistys ry ja Sivis-keskus